UPDATE 18.10 Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional legea referendemului, fiind păstrate amendamentele votate la Senat. Astfel, intervalul orar a fost menținut între orele 07.00 – 23.00, iar pentru validarea referendumului este obligatoriu să se prezinte 50% plus unu din românii cu drept de vot, adică aproximativ 9,1 milioane. Grupul parlamentar s-a retras din sală înaintea votului final.
UPDATE 16.30 Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis să modifice Ordonanța de Urgență a Guvernului 41/2012 privind referendumul, introducând condiția ca pentru validarea referendumului să se prezinte 50% plus unu din cetățenii cu drept de vot.
Deputații juriști au admis și orarul pentru referendum, care va fi între ora 07.00- 23.00. Votul a fost dat fără prezența deputaților PDL care au părăsit ședința Comisiei.
Senatul a luat astăzi în discuție OUG 41/2012 privind referendumul, stabilind ca acesta să aibă loc pe data de 29 iulie, în intervalul ora 07.00 – 23.00. De asemenea, a fost respins amendamentul senatorului Ioan Ghișe privind eliminarea pragului de prezență. Comisia Juridică a Camerei a decis impunerea condiției de prezență – 50% plus unu din cei cu drept de vot pentru validarea referendumului. De asemenea, a fost adoptat și amendamentul de la Senat privind extinderea intervalului orar pentru vot.
Senatorii PDL au părăsit sala după ce senatorul PSD, Dan Șova, a cerut într-un amendament adus OUG 41 prelungirea programului de vot la referendum în intervalul 07.00 – 23.00. În Ordonanța de Urgență era prevăzut că referendumul se va desfășura în intervalul 08.00 – 20.00. Practic, USL a cerut să fie mărit programul de vot cu patru ore.
Senatorul UNPR, Șerban Mihăilescu, a cerut ca votul în privința legii referendumului să fie unul secret, propunerea sa fiind acceptată.
Amendamentul senatorului Șova a fost aprobat cu 63 de voturi, șapte abțineri și două voturi împotrivă.
Senatul a admis Raportul Comisie Juridice, care prevede că s-a abrogat din Ordonanța de Urgență articolul 10. Potrivit acestuia, referendumul era considerat valid indiferent de numărul celor care se prezentau la vot. Legea de adoptare a Ordonanței de Urgență a fost votată cu 70 de voturi pentru, ea urmând să treacă și prin Camera Deputaților, care este for decizional.
„Intra în Referendum Gândul pe Facebook si câștigă un iPad!”